SÜT REÇELİ



     Bizim karamel dediğimiz şeyin karamel olmadığını, anlamamız biraz uzun sürdü.

     Meğersem o dillere destan dulce de leche, efendim condensed milk, efendim her tatlının yanına sos niyetine olmazsa olmaz süt reçeli bunların hepsi bizim karamel dediğimiz şey çıkmaz mı çıka çıka...

     Malzemesi çok basit, tadı enfes, tatlıya sos, pastaya dolgu, kahvaltıda fındık ezmesine alternatif, her derde deva (şaka) tarif....

     Sadece süt (mutlaka açık süt olmalı çok üzgünüz ama pastörize sütle olmuyor efendim, kendinize güvenilir bir sütçü bulun lütfen), şeker ve karbonata birde hatta bizce en önemlisi ortalama 1,5 saatlik bir sabra ihtiyacınız var.

    Biz ölçü kullanmıyorduk. Şeker oranı arzuya göre değişiyor. Rehber  olarak 2 litre süte iki bardak şeker koyup kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca bir tatlı kaşığı karbonat ilave ediyoruz. Şenlikte bundan sonra başlıyor. Köpüren karbonatın sütü taşırmaması için kısık ateşte sürekli kaynatarak süt koyulup karamel rengini alıncaya kadar pişiriyoruz.

              Sıcakken biraz daha cıvık olan süt reçelimiz yukarıdaki renkte olduğunda soğuyunca nutella kıvamında oluyor. Biraz daha açık renkli alırsanız muhallebi, biraz daha koyultursanız macun kıvamını elde ediyorsunuz. Bu pişirme işlemi ocağınıza ve malzemenize göre 1-2 saatte tamamlanıyor. Yaklaşık 400-500 gr süt reçeli elde ediyorsunuz.

              Biz hemen kullanıyoruz ama ne kadar dayandığını ölçmek için bu kavanozu dolapta bekletik.Ortalama 2 ay oldu ve süt reçelimiz hala lezzetli.Tabiki dolapta saklamak koşulu ile...

              Afiyet olsun.            

            
DMCA.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KULELİ YAKAMOZ RESTAURANT

KİTEL (SİİRT İÇLİ KÖFTESİ)

BABAANNE KÖFTESİ VE FIRIN MAKARNA