BABAANNE KÖFTESİ VE FIRIN MAKARNA
Bizim ailede bazı alışkanlıklar vardır ki asla terkedilmez yeri de kolay kolay doldurulamaz. Bakınız Babaanne Köftesi...
Herşeyin günümüzdeki gibi bol bulamaç bulunmadığı o çocukluk yıllarımızda babaannemizin köfteleri enfes bir lezzetti bizim için. Misafirliğe gittiğimizde menüde olması için dua ederdik. Yarım kilo kıymadan nasıl herkesi doyuracak kadar çok bereketli köfte çıktığını, o köftelerin pofidik pofidik olup yağda kızarmasına rağmen hiç yağ çekmemesinin sırrını senelerce çözemedik.
Zaman geldi rahmetli babaannemiz köftelerin bütün püf noktalarını bizimle paylaştı. Bize de bu lezzeti çocuklarımızla tanıştırmak ve babaannemizi rahmetle anmak kaldı.
Köfte bizce paatates kızartmasız ve makarnasız boynu bükük kalır. Bu sefer işi ilerlettik birde fırın makarna yapıverdik köftenin yanına.
Bu lezzetlerin üzerine de nefis taze kırmızı meyveli bir cheescake. Ama onun tarifi bir başka sefere...
BABAANNE KÖFTESİ
Malzemeler:
1/2 kg kıyma
1/2 iyice ufalanmış bayat ekmek yada 125 gr. galete unu
3 incecik rendelenmiş soğan
1/2 demet maydanoz
1 yumurta
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1/2 çay bardağı su
Birinci ipucu kıyma biraz yağlı olacak, ikinci ipucu tüm malzemeler çok ince kıyılacak. Üçüncü ipucu en az 20 dakika yoğrulacak.Su olmazsa olmazı köfte hamurunun. Böylece dışı çıtı çıtır olurken içi sulu kalacak, lezzeti ağzınızın her köşesine yayılacak. Dördüncü ipucu köfte hamuru sert bir zemine vurularak dövülecek. Beşinci ipucu en az 2 saat dinlenecek. Bol yağda kızartılacak. Sonra da afiyetle yenilecek.
FIRIN MAKARNA
Malzemeler:
1 paket linguini makarna
750 ml süt
200 gr rendelenmiş kaşar peyniri
3 çorba kaşığı un
50 gr tereyağ
Yapılışı:
Makarna tuzlu ve yağlı bol suda haşlanır, süzülür. Yağlanmış tepsiye dökülür. Beşamel sos için un tereyağı ile birlikte kokusu çıkana kadar kavrulur.Süt ilave edilir. Çırpılır. Tuz ve arzuya göre karabiber eklenir. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Sosun üçte biri makarna ile harmanlanır. Kalanı makarnanın üzerine dökülür. Üzerine kaşar peyniri serpilir. 175 derecelik fırında kaşar peynirler kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder