KİTEL (SİİRT İÇLİ KÖFTESİ)

Geçen akşam iftar soframızı bu güzel yemekle süslendirdik. Siirtin yöresel yemeklerinden olan bu içli köftenin yapımı biraz zahmetli olsada sonunda harika bir lezzet sizi bekliyor.




Malzemeler:
Hamuru için:
- 2,5 su bardağı kitellik bulgur (Bu bulgur normal içli köfte bulgurundan daha farklı, daha ince. Bu bulguru özellikle Fatihteki bakliyat satan yerlerde bulabilirsiniz)
- 1 su bardağı sıcak su + Yoğururken 0,75 bardak su
- Tuz
- İsteğe göre reyhan
İç Harcı:
- 300 gr kıyma
- 1 adet büyük boy soğan
- 150 gr margarin
- Yarım çay bardağı pirinç
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Tuz
- Karabiber
- Reyhan
Haşlamak İçin:
- Sıcak su
- 0,5 çay bardağı tane sumak

Öncelikle kitellik bulgurumuzu derin bir kaba alıp üzerine tuz ve reyhan koyup karıştırıyoruz. Daha sonra sıcak suyu döküp kaşıkla karıştırdıktan sonra kapak kapatıp 10 dakika kadar bekletiyoruz. Bekleyen  bulgurumuzu yoğurmaya başlıyoruz. Bu köftenin püf noktası çok iyi yoğurulmuş homojen bir hamur elde etmek. Aksi takdirde hamurunuzun içini, doldururken yeterli inceliği elde edemiyorsunuz. Yaklaşık yarım saat hamurumuzu yoğuruyoruz daha sonra üzerine kapak kapatarak 1saat dinlendiriyoruz. 1 saat sonra sertleşmiş olan hamura 0,25 su bardağı su ekleyip tekrar 10 dk yoğuruyoruz. 3 saat boyunca saat başı bu işlemi yapıyoruz ve hamurumuzu dinlendiriyoruz. En nihayetinde poğaça hamuru gibi bir hamur elde ediyoruz.

İç harcı için pirinçleri haşlıyoruz. Sonrasında kıymamızı suyunu çekene kadar kavuruyoruz ve üzerine yağımızı ve çok ince doğranmış veya rondoda çekilmiş soğanlarımızı ekliyoruz. Güzelce kavuruyoruz. Daha sonra salçamızı ekliyoruz. Bir miktar pişiriyoruz. Önemli olan soğan ve kıymaların pişmiş olması. Bu harca haşlanmış pirinci ekliyoruz. Üzerine tuz, karabiber ve reyhanı ekliyoruz. Harcımız hafif soğuduktan sonra buzdolabında iyice soğutuyoruz. Köftelerimizin açılmasını engellemek için mutlaka harcımızın soğuk olması gerekiyor. Harcımız soğuduktan sonra dinlenmiş hamurumuzdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopararak yuvarlıyoruz. Ortasını çukur şeklinde açarak hamurun kenarlarını iyice inceltiyoruz. İsterseniz poğaça şeklinde de açabilirsiniz. Burada önemli olan incelik. 1-2 mm kadar inceltmeliyiz. Daha sonra hamuruzu patlatmayacak şekilde yaklaşık 2-3 yemek kaşığı iç harcımızdan koyuyoruz ve kapatıyoruz. Kapattığımız kısımlar kalın olursa mutfak makası ile bu kısımları kesebiliriz. Bu malzemeden 15 adet kitel elde ediyoruz.
Daha sonra derin bir tencereye sıcak su ve tane sumaklarımızı koyup bir miktar kaynatıyoruz. Kaynamış suya tenceremizin büyüklüğüne göre kısım kısım kitellerimizi atıyoruz. Yaklaşık 15 dakika haşlıyoruz. Pişen kiteller suyun üzerine doğru çıkacaklar. Süzgeç yardımıyla aldığımız kitelleri arzuya göre yanında nohutlu bulgurlu ıspanak çorbası (yöresel adı pırtike) ve ayran ile servis ediyoruz. Afiyet olsun.
  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KULELİ YAKAMOZ RESTAURANT

BABAANNE KÖFTESİ VE FIRIN MAKARNA