MARZİPANLI PASTA
Şeker hamuru ve gıda boyası kullanmadan hamurlu bir pasta yapabilmek oldukça zor ve zahmetli. Birçok farklı yöntemden sonra lezzeti ve görüntüsüyle tatmin edici bu pasta ortaya çıktı.
Bu güzel pasta kendisi de dünya tatlısı güzel bir kız olan yeğenimize doğumgünü hediyesi olarak gitti...
Artık bizim için standart olan ve lezzeti ile olumlu tepkiler alan pandispanya kek katı olarak kullanıldı.
Malzemeler:
5 yumurta
4 kahve fincanı un
4 kahve fincanı şeker
1 paket vanilya
1 kabartma tozu
Yapılışı:
Yumurta akları 2 kahve fincanı şeker ve bir fiske tuzla kabarana kadar çırpılır. Kaşıktan dökülmemesi gerekiyor. Yumurta sarıları ayrı yerde 2 kahve fincanı şeker ve 2-3 kaşık sıcak suyla beyazlayana kadar çırpılır. Un, kabartma tozu ve vanilya yumurta sarılarının üzerine elenir. 1-2 dakika çırpılır. Son olarak yumurta beyazları spatula ile hamura sönmeden yedirilir. Yağsız kalıpta 175 derecede 30-35 dakika pişirilir. Soğuyana kadar fırının kapağı açılmaz.
Bize göre pandispanya bir gün öncesinden yapılıp dinlendirilirse daha lezzetli oluyor. Mutlaka soğuyunca kesilmeli.
Üç kata bölünen pastanın arasına sevdiğiniz bir pasta kremasını kenarlardan taşmayacak şekilde kullanabilirsiniz. Meyve seçimine de dikkat etmek lazım. Kremayı sulandırmayacak meyveler seçilmeli ki üstüne kapladığınız hamuru eritmesin. Hatta meyve yerine krokan, yeşil fıstık, badem, fındık kullanılsa daha net bir sonuç alınabilir bizce.
Şimdi gelelim pastanın asıl malzemesi olan şeker hamuru kadar kullanışlı ama çok daha lezzetli olan marzipan (badem) hamurunun yapılışına;
250 gr şeker 100 ml su ile kaynatılır. 5 dakika pişirilir. 250 gr toz badem, 1 paket vanilya, arzuya göre aroma eklenir, karıştırılır. 1 yumurta beyazı sertleşene kadar çırpılıp karışıma eklenir.Birkaç dakika daha pişirilir. Yoğurma kabına alınıp pudra şekeri ile (ortalama 100 gr) yoğrulur. Süslemek için bir kaç küçük parça ayrılıp, kalanı pastayı kaplayacak kadar açılır. Hamurun kurumamasına dikkat etmek gerekiyor.
Genelde mecbur kalmadıkça gıda boyası kullanmaktan hoşlanmadığımız için, çiçeği renklendirirken pembe için biraz şekerle pişirilmiş kırmızı lahana suyu, yeşil için yine şekerle pişirilip öğütülmüş ıspanak ve kahverengi için tarçın kullandık.
Afiyet olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder