ÇİĞ BÖREK (Ya da çi börek)
Biz senelerdir içi çiğ olduğu için çiğ börek denildiği bilirdik. Ama bir tatar böreği olan bu böreğin tatarca çok lezzetli börek anlamına gelen çi börek olduğunu öğrendik. Bizim tarifimiz annemizin yıllardır yaptığı lezzet, ailecek çok severiz. Hamur açma işi olmasıyla birlikte yapımı çok da zahmetli değildir aslında.
Malzemeler:
- 500-600 gr un
- 500 gr kıyma
- 3 orta boy soğan
- tuz
- karabiber
- su
- ayçiçek yağı
Tarifi: Bizim tarifimizin özelliği hamuru soğan suyu ile yoğurmamız. Bu daha yumuşak ve lezzetli bir hamur elde etmemizi sağlıyor. Bunun için bir soğanın kabuklarını soyup 3-4 bardak suda soğanlar yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Daha sonra soğanları çıkarıp suyu soğutuyoruz. Diğer taraftan 2 soğanımızı rendeliyoruz, kıymayı, tuzu ve karabiberi koyup yoğuruyoruz, harcımızın sulu olması için birkaç yemek kaşığı su ekleyebiliriz. İç harcımızı hazırladıktan sonra derin bir kaba unu koyuyoruz, soğan suyu ve tuz ilavesi ile kulak memesi kıvamında bir hamur olana kadar yoğuruyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde yada isteğe bağlı olarak daha büyükte olabilir parçalar kopararak un ile açıyoruz. Önemli olan hamurlarımızın ince olması .Yemek tabağı büyüklüğünde açtığımız hamurlarımızın yarısına kenarında yapışacak kadar mesafe bırakıp iç harcımızı güzelce seriyoruz. Hamurun kalan yarısını üzerine katlayıp bir çay tabaği ile kenarlarını kesiyoruz. Unlanmış bir tepsiye böreklerimizi dizdikten sonra geniş bir tavada böreklerimizi kızartıyoruz. Yanına ev yoğurdundan yapılmış enfes bir ayranla böreklerinizi servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
- 500-600 gr un
- 500 gr kıyma
- 3 orta boy soğan
- tuz
- karabiber
- su
- ayçiçek yağı
Tarifi: Bizim tarifimizin özelliği hamuru soğan suyu ile yoğurmamız. Bu daha yumuşak ve lezzetli bir hamur elde etmemizi sağlıyor. Bunun için bir soğanın kabuklarını soyup 3-4 bardak suda soğanlar yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Daha sonra soğanları çıkarıp suyu soğutuyoruz. Diğer taraftan 2 soğanımızı rendeliyoruz, kıymayı, tuzu ve karabiberi koyup yoğuruyoruz, harcımızın sulu olması için birkaç yemek kaşığı su ekleyebiliriz. İç harcımızı hazırladıktan sonra derin bir kaba unu koyuyoruz, soğan suyu ve tuz ilavesi ile kulak memesi kıvamında bir hamur olana kadar yoğuruyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde yada isteğe bağlı olarak daha büyükte olabilir parçalar kopararak un ile açıyoruz. Önemli olan hamurlarımızın ince olması .Yemek tabağı büyüklüğünde açtığımız hamurlarımızın yarısına kenarında yapışacak kadar mesafe bırakıp iç harcımızı güzelce seriyoruz. Hamurun kalan yarısını üzerine katlayıp bir çay tabaği ile kenarlarını kesiyoruz. Unlanmış bir tepsiye böreklerimizi dizdikten sonra geniş bir tavada böreklerimizi kızartıyoruz. Yanına ev yoğurdundan yapılmış enfes bir ayranla böreklerinizi servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder