VAZGEÇİLMEZ LEZZET AŞURE
Muharrem Ayının bu son günlerinde yıllardır vazgeçilmeyen bir lezzetin tarifini vereceğiz. Aslında ayın ortasında annemiz tarafından yapılan ama fotoğraflayamadığımız çok lezzetli bir aşuremiz vardı. Bu da bu ayki ikinci aşuremiz.
Muharrem ayının artık sonu olduğu için bu tarif aşureyi çok seven ve yılın farklı zamanlarında yapanlar için bir fikir olabilir.
Bizde bir aşurenin güzel olması için birçok kriter vardır ama en önemlileri rengi, kıvamı, görüntüsü ve tabiki tadıdır. Bu aşuremizde yaklaşık 60 kişi tarafından yenildi ve çok beğenildi.
Malzemeler:
1 kg buğday (buğdayınızı mümkünse bildiğiniz bir yerden alın)
1.5 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
2 kg'dan 1 bardak az şeker
1 kase dolusu minik doğranmış kuru kayısı
1 kase dolusu minik doğranmış kuru incir
1 kase dolusu kuru beyaz üzüm (iran üzümü diye satılıyor)
1 kase dolusu dut kurusu
1 adet büyük ayva
2 adet elma
1 büyük portakalın kabuğu (minik minik doğranmış olacak)
yarım limon kabuğu
1 bardak karanfil suyu (10-15 adet karanfili 1 çay bardağı sıcak suda bekletip bu suyu kullanıyoruz)
1 avuç kadar kuş üzümü
2 avuç fındık
2 çorba kaşığı bal
2 çorba kaşığı pekmez
1/2 çay bardağı süt
1 çay kaşığı nişasta
1/2 çay kaşığı tuz
Su
Üzeri için
Toz fıstık, file fıstık, toz badem, file badem, çekilmiş ceviz, çekilmiş fındık, dolmalık fıstık, nar taneleri, tarçın,kuş üzümü
Unutulanlar
Pirinç, vanilya, gülsuyu
Bir gece önceden buğdayımızı ıslatıyoruz. Hatta bir taşım kaynatırsak pişmesi daha kolay oluyor. Nohut ve fasulyemizi de haşlıyoruz. Islanmış buğdyalarımızın suyunu koyup haşlıyoruz. 1.5-2 saatte buğdaylarımız patlamış oluyor. İstenilen kıvamda yumuşamış buğdaylarımızın üzerine haşlanmış nohutumuzu koyup bir süre birlikte pişiriyoruz. Daha sonra fasulyelerimizi ekliyoruz. Aşuremizin suyu azalırsa üzerine sıcak su ekleyebiliriz. Daha sonra karanfil suyumuzu ekliyoruz. Bu karışım bir süre daha piştikten sonra içine portakal ve limon kabuğumuzu koyuyoruz. Ayva ve elmamızı ekliyoruz. Daha sonra sırayla buğday haşlanırken sıcak suda beklettiğimiz kayısı, dut, üzüm, kuş üzümü ve inciri aşureye ekliyoruz. Bütün fındıklarımızı da aşureye elkliyoruz. Bütün bu işlemler sırasında aşuremizin dip tutmaması için sürekli karıştırmamız gerekiyor. Bütün malzemeler yumuşadıktan sonra yarım çay bardağı süt içinde 1 çay kaşığı nişastayı eritip aşuremize ekliyoruz. Aslında aşuremiz kıvamlı olduğundan nişasta eklemeye gerek kalmıyor fakat çeşit olması amacıyla ekiyoruz. Daha sonra balımızı ve pekmezimizi ekliyoruz. En son olarak da şekerimizi katıyoruz. Şeker miktarı damak zevkine göre değişmekle birlikte genelde çoğu kişi tatlı seviyor aşureyi. Şeker katılıp karıştırdıktan sonra aşuremizi 5 dakika da tencerenin kapağı kapalı pişiriyoruz. Biz bu sırada aşuremize bir Yasin-i Şerif okuruz, pişen aşureleri sıcakken kaselere boşaltıyoruz. Daha sonra istenilen şekilde süslemelerimizi yapıyoruz.
Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder